середу, 21 лютого 2024 р.

Міжнародний день рідної мови

 З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови, яке відзначається 21 лютого, у бібліотеці розгорнуто книжково-ілюстративну виставку.

З історії свята. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на 30 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, то організація прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. ЮНЕСКО вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
Учені довели, що вік нашої рідної української мови – 7 тисяч років. З покоління в покоління, в часи розквіту та занепаду передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова – це не тільки безцінна спадщина, яка об'єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури. На виставці представлені наукові праці, підручники, посібники з історії української мови, а також словники, довідники, популярні видання.


Немає коментарів:

Дописати коментар